Ciasto delicja truskawkowo-miętowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywna pianę, cały czas ubijając dodajemy po jednym żółtku, na końcu dodajemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy na blachę (32*25cm) wyłożona papierem do pieczenia, pieczemy ok.25 min w temp. 170 stopni.
2.Masa truskawkowo-budyniowa: Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy,wlewamy do gorącego mleka i gotujemy. Do gorącego budyniu wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy,odstawiamy do ostygnięcia. Margarynę ucieramy i dodajemy po łyżce zimnego budyniu,ucieramy na gładką masę.
3.Pianka miętowa: Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, studzimy. Śnieżkę ubijamy na sztywno,cały czas ubijając wlewamy powoli galaretkę,dokładnie łączymy,odstawiamy na chwilę do schłodzenia,( pianka szybko tężeje,).
4.Truskawki myjemy i oczyszczamy. Przekrawamy na połówki
Przełożenie ciasta: Na biszkopt wykładamy połowę masy truskawkowej układamy truskawki i resztę masy. Ciasto dekorujemy pianką miętową i truskawkami. Schładzamy przed podaniem.
Komentarze