Delicja serowo-jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze składników zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na godz. do lodówki. Ciast podzielić na 2 części. Każdą ułożyć w natłuszczonej blasze o wym. 25x36cm, nakłuć widelcem, piec ok. 15 min w temp. 175 st.
2.Ser zemleć. Utrzeć z margaryną, jajkami i cukrem pudrem. Przełożyć do garnka, stale mieszając, zagotować. Budyń wymieszać z mlekiem i zagotować z masą serową.
3.Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier, smażyć, czasem mieszając. na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w trosze wody, dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na 1 placek, przykryć drugim i rozsmarować na nim masę serową.
4.Białka ubić z cukrem. Galaretkę rozpuścić w niepełnej szkl. gorącej wody, ostudzić i dodać do białek. Piankę wylać na ciasto. Wstawić do lodówki, posypać startą czekoladą.
Komentarze