Delicja serowo-jabłkowa

4.5 (149 ocen)

Pyszne ciasto prosto z rajskiego ogrodu...

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl. mąki pszennej,
    3/4 szkl. cukru pudru,
    4 żółtka,
    125g margaryny,
    łyżeczka proszku do pieczenia.

    Masa serowa:
    1/2 kg twarogu,
    4 jajka,
    10 dag margaryny,
    15 dag cukru pudru,
    4 łyżki mleka,
    budyń waniliowy.

    Masa jabłkowa:
    3/4 kg jabłek,
    3/4 szkl. cukru,
    1/4 szkl. wody,
    1/2 łyżki żelatyny.

    Pianka:
    4 białka,
    1/2 szkl. cukru,
    galaretka truskawkowa,
    starta czekolada do dekoracji.
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery Pianka

Delicja serowo-jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na godz. do lodówki. Ciast podzielić na 2 części. Każdą ułożyć w natłuszczonej blasze o wym. 25x36cm, nakłuć widelcem, piec ok. 15 min w temp. 175 st.

  • 2. Ser zemleć. Utrzeć z margaryną, jajkami i cukrem pudrem. Przełożyć do garnka, stale mieszając, zagotować. Budyń wymieszać z mlekiem i zagotować z masą serową.
  • 3. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier, smażyć, czasem mieszając. na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w trosze wody, dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na 1 placek, przykryć drugim i rozsmarować na nim masę serową.
  • 4. Białka ubić z cukrem. Galaretkę rozpuścić w niepełnej szkl. gorącej wody, ostudzić i dodać do białek. Piankę wylać na ciasto. Wstawić do lodówki, posypać startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować