Delicja jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt jasny: białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Do ubitej piany dodać żółtka. Wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć do dużej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w 180 stopniach przez 25 minut.
2.Biszkopt ciemny: Przygotować tak jak jasny z dodatkiem kakao.
3.Masa jabłkowa: jabłka obrać, pokroić w grubszą kostkę. Uprażyć do miękkości z cukrem i wodą. Do gorących dodać żelatynę wymieszać. Schłodzić
4.Masa budyniowa: z pół litra mleka odlać 1 szklankę rozrobić w niej obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami. Do gotującego się mleka wlać mieszankę mączną i cały czas mieszać do zgęstnienia. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem.
5.Przełożenie ciasta: Jasny biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Na jednym blacie rozsmarować stężałą masę jabłkową, przykryć ciemnym biszkoptem. Wyłożyć na to masę budyniową, wyrównać, posmarować konfiturą wiśniową. Przykryć jasnym biszkoptem i ozdobić drobnymi paseczkami rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą
Komentarze