Delicja

0 (0 ocen)

Kakaowe ciasto z delicjami

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy z 6 jaj, przekrojony na pół
    6 jaj
    12 łyżek cukru
    4 łyżki mąki
    1 pełna łyża kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyża octu

    Masa:
    1 litr mleka
    2 budynie śmietankowe
    4 łyżki mąki pszennej
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 szklanka cukru kryształu
    2 i 1/2 kostki masła extra
    2 opakowania delicji o dowolnym smaku
    2 galaretki
    1 szklanka kawy rozpuszczalnej
    25 ml alkoholu- wg gustu ( u mnie brak, gdyż ciasto jadły również dzieciaki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić dodając porcjami cukier i po jednym żółtku. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. NA końcu wlać ocet i przelać ciasto na blachę o wym. 26x38 cm i piec 45 min. w temp.180'C.
    Na mleku ugotować budynie wymieszane z mąka i cukrem waniliowym i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem kryształem, dodając porcjami zimny budyń. Galaretki zrobić wg przepisu na opakowaniu, wystudzić i odstawić w chłodne miejsce do stężenia Kawę wymieszać z alkoholem.
    Na spód blachy ułożyć połowę biszkoptu czekoladowego, na to połowę masy budyniowej, na masę układać delicje nasączane kawą z alkoholem, zalać tężejącą galaretką, wyłożyć resztę masy, przykryć pozostawionym biszkoptem, całość można polać polewą czekoladową i odstawić w chłodne miejsce na min 2-3 godz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Delicje

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować