De volaille

4.5 (194 ocen)

  • 30 min

Prawdziwy de volaille jest nadziany samym masłem i natką pietruszki. Ja natkę zastąpiłam świeżymi ziołami. Wyszło pysznie.

  • 30 min

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka (równej wielkości)
    100 g masła (82% tłuszczu)
    1/2 pęczka świeżej natki pietruszki (ja użyłam miksu świeżych ziół - oregano, bazylia, tymianek, majeranek, cząber)
    1 łyżeczka soku z cytryny
    2 jajka
    3/4 szklanki bułki tartej
    3 łyżki mąki
    sklarowane masło do smażenia
    sól (świeżo zmielona)
    czarny pieprz (świeżo zmielony)
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

De volaille - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety rozciąć na połówki, ale nie do końca, pozostawiając około 1 cm. Pierś po rozłożeniu powinna utworzyć kształt serca. Płaty fileta włożyć między folię spożywczą i bardzo delikatnie rozbić, uważając, aby nie uszkodzić mięsa. Płaty powinny mieć grubość około 1 cm. Przygotowane filety dobrze posolić i przyprawić pieprzem. Schować do lodówki na około 1 godzinę. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z posiekanymi ziołami (pietruszką) dodać sok z cytryny i wymieszać. Schować na 20 minut do zamrażalki. Wyciągnąć i uformować zgrabne ruloniki. Schłodzone kotlety faszerować masłem zawijając boki jak przy robieniu gołąbków. Gotowe de volaille panierować w mące, roztrzepanym jajku, bułce tartej i ponownie w jajku i bułce. Smażyć na bardzo dobrze rozgrzanym sklarowanym maśle, z każdej strony na złoty kolor. Podawać gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Masło Mięso Pierś z kurczaka Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować