• De volaille

    Dodane przez: Ola1984

  • Prawdziwy de volaille jest nadziany samym masłem i natką pietruszki. Ja natkę zastąpiłam świeżymi ziołami. Wyszło pysznie.

  • De volaille

    Składniki

    3 pojedyncze piersi z kurczaka (równej wielkości)
    100 g masła (82% tłuszczu)
    1/2 pęczka świeżej natki pietruszki (ja użyłam miksu świeżych ziół - oregano, bazylia, tymianek, majeranek, cząber)
    1 łyżeczka soku z cytryny
    2 jajka
    3/4 szklanki bułki tartej
    3 łyżki mąki
    sklarowane masło do smażenia
    sól (świeżo zmielona)
    czarny pieprz (świeżo zmielony)

  • Sposób przygotowania

    1.

    Kotlety rozciąć na połówki, ale nie do końca, pozostawiając około 1 cm. Pierś po rozłożeniu powinna utworzyć kształt serca. Płaty fileta włożyć między folię spożywczą i bardzo delikatnie rozbić, uważając, aby nie uszkodzić mięsa. Płaty powinny mieć grubość około 1 cm. Przygotowane filety dobrze posolić i przyprawić pieprzem. Schować do lodówki na około 1 godzinę. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z posiekanymi ziołami (pietruszką) dodać sok z cytryny i wymieszać. Schować na 20 minut do zamrażalki. Wyciągnąć i uformować zgrabne ruloniki. Schłodzone kotlety faszerować masłem zawijając boki jak przy robieniu gołąbków. Gotowe de volaille panierować w mące, roztrzepanym jajku, bułce tartej i ponownie w jajku i bułce. Smażyć na bardzo dobrze rozgrzanym sklarowanym maśle, z każdej strony na złoty kolor. Podawać gorące.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    mięso, w_kilka_chwil, moj_niedzielny_obiad, z_roznych_stron_swiata, Drugie danie, drób, dla dzieci, pierś z kurczaka, obiad, zioła, masło, przyjęcia, de Volaille, konkurs_dzieci, imprezy, obiady, z patelnii
  • 0 komentarzy

Dodane przez: Ola1984

Ola1984 412

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-09-21T20:55:59+02:00

273 odwiedziny


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »