De volaille

0 (0 ocen)

  • 40 min

Chrupiąca panierka i delikatne mięso z rozpływającym się po całym talerzu masełkiem... moim zdaniem nie ma lepszego dania z kurczaka niż właśnie de volaille. I nie tylko moim, cała rodzina za nimi przepada.

  • 40 min

Składniki:

  • Na 4 sztuki:
    -1 duży, podwójny filet z piersi kurczaka
    -150 g masła
    -4 jaja
    -ok. 1,5 szklanki bułki tartej
    -sól i pieprz
    -olej do smażenia (około 0,5 l)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

De volaille - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozbijanie 1. Filet myjemy, oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdą pierś dzielimy na pół. Delikatnie rozbijamy przez folię. Rozbite filety z każdej strony posypujemy solą i pieprzem.
  • masło 2. Masło dzielimy na 4 grube kawałki. Na środek każdego rozbitego filetu układamy kawałek masła.
  • roladki 3. Zwijamy dokładnie jak roladkę, tak aby masło nie wystawało.
  • smażenie 4. Roladki maczamy w rozbełtanym jajku, następnie panierujemy w bułce tartej. I znów jajko i bułka tarta (ważne, aby zrobić to dwukrotnie, żeby masło nie wypłynęło). Wrzucamy na mocno rozgrzany, głęboki tłuszcz i smażymy po około 4-5 minut z każdej strony aż się ładnie zrumienią. Podajemy gorące, odsączone z tłuszczu od razu po usmażeniu.

Porady

De volaille zyskają na smaku jeśli do środka prócz masła dodamy jeszcze serek ziołowo czosnkowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Kurczak Masło Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Imieniny Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować