Dary lasu - opieńki duszone na maśle

4.5 (162 ocen)

  • 40 min

prosto z lasu na stół :)

  • 40 min

Składniki:

  • ok 1 kg opieniek
    2 łyżki masła
    1 cebula
    sól
    pieprz
    szczypta bazylii
    1 łyżeczka majeranku
    400 ml śmietany 18 lub 22 %
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dary lasu - opieńki duszone na maśle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Opieńki oczyścić i umyć, odcedzić i pozostawić do odsączenia.
    W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i przyrumienić ją na złoty kolor. Dodać opieńki i od czasu do czasu mieszając odparować ponieważ puszczą sporo zawartej w nich wody.
    Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i bazylią, można dać szczyptę estragonu ale u mnie akurat się skończył. Pod koniec kiedy już płyny odparują dodać śmietanę i chwilę pogotować.
    Takie duszone grzybki podaję do chleba.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować