DANIE Z JABŁEK I KASZY

4.5 (199 ocen)

  • 20 min

Gorąco polecam MEGA-ZDROWE, lekkostrawne i ekonomiczne danie z jabłek i kaszy, które w wersji bogatej jadam na śniadanie, a w wersji podstawowej daję mojemu półrocznemu szkrabowi na deser.

  • 20 min

Składniki:

  • Skład:
    Wersja podstawowa:
     do wyboru jedna z kasz, ugotowana na rzadko: orkiszowa, gryczana niepalona, jęczmienna, jaglana (ok. ¾ szklanki)
     jabłka do pieczenia, np. Rubin (2-3 sztuki)
    Wersja bogata:
     do powyższego dodajemy: szczypta kurkumy
     pestki dyni (ok. 2 łyżki)
     ziarnka słonecznika (ok. 2 łyżki)
     pół łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
     do przybrania kilka kropli oleju z pestek dyni.
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Danie z jabłek i kaszy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy na wolnym ogniu na rzadko, aż się rozpadnie. Jabłka obieramy, kroimy i prażymy w niewielkiej ilości wody. Oba składniki mieszamy i blenderujemy. Otrzymujemy w ten sposób wersję podstawową, którą uwielbia moje półroczne dziecko.
    W wersji bogatszej do powyższej masy dodajemy szczyptę kurkumy, pestki dyni i ziarnka słonecznika. Całość obsypujemy zmielonym siemieniem lnianym i skrapiamy olejem z pestek dyni.

Porady

Danie to jest super-zdrowe, gdyż zawarte w nim składniki dostarczają nam: - kasze – energii, wapnia, mikroelementów, potasu, żelaza, białka, witamin gł. z gr. B i błonnika, (kasza gryczana, bezglutenowa, rozgrzewa i wypełnia jelita, zawiera dużo białka, węglowodanów i składników mineralnych; kasza orkiszowa, energetyczna i rozgrzewająca : kasza jaglana jest zasadowa, bezglutenowa, to bomba witaminowa; kasza jęczmienna ma dużo błonnika, ma działanie lekko schładzające, usuwa zaparcia) - jabłka – łatwo przyswajalne cukry, witaminy, błonnik, (jabłka ułatwiają trawienie, chronią przed zaparciami etc.), - pestki dyni –witaminy z grupy B, mikroelementy , błonnik, antyoksydanty (pestki dyni m.in. chronią przed pasożytami, wzmacniają naczynia krwionośne etc.), - pestki słonecznika – witamina E, witaminy z grupy B, mikroelementy , błonnik, magnez etc.(poprawiają wygląd skóry, są świetne dla serca i układu krążenia, są źródłem białka, tłuszczów: głównie wielo- i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych etc.), - siemię lniane (nie należy kupować zmielonego, tylko ziarna i zmielić je samemu, inaczej będzie to niewiele warta posypka) –pozwala uniknąć wzdęć i zachować płaski brzuch, szybko „popycha” niestrawione resztki… - olej z pestek dyni –ma nieocenione właściwości odżywcze, o których możnaby napisać całą książkę; jest smaczny, zdrowy i pozwala zachować młodość i witalność.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować