Danie meksykańskie

4.5 (192 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To moje popisowe danie z kuchni meksykańskiej. Jest pyszne, pożywne i tanie. Można je szybkozrobić, gdy zjawią się niespodziewani goście. Wszyscy w rodzinie bardzo je lubimy.

Składniki:

  • ● 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
    ● 450 g sosu bolońskiego
    ● puszka kukurydzy
    ● puszka groszku
    ● puszka czerwonej fasoli
    ● puszka białej fasoli
    ● puszka fasoli szparagowej
    ● dowolne pikantne przyprawy
    ● natka pietruszki do dekoracji
    ● olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Danie meksykańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Danie meksykańskie 1. Mięso smażymy na patelni
    na odrobinie oleju aż do zrumienienia, a następnie przyprawiamy
    do smaku.
  • 2. Warzywa z puszek osączamy
    na sicie. Dodajemy do mięsa
    i kilka minut dusimy pod
    przykryciem.
  • 3. Na patelnię wlewamy sos
    boloński. Mieszamy składniki.
    Podgrzewamy na małym ogniu,
    ale nie zagotowujemy.
  • 4. Pod koniec doprawiamy pieprzem
    do smaku. Podajemy
    z makaronem lub ryżem, udekorowane
    natką pietruszki.

Porady

Ilość i rodzaj warzyw z puszki można dowolnie modyfikować. Potrawa będzie smaczniejsza, jeśli dodamy do niej małe cebulki perłowe, świeże lub marynowane w occie. Surowe ziemniaki, pokrojone w dużą kostkę, dodane do potrawy na początku duszenia (przed warzywami) mogą z powodzeniem zastąpić ryż lub makaron.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_01-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować