Udka pod pierzynką

0 (0 ocen)

Pomysł na danie jednogarnkowe - udka, ziemniaki i smakowita pierzynka, pod którą się piecze mięso. Aromat tymianku i kminku unosi się podczas pieczenia. To połączenie różnych smaków potrafi zaskoczyć.

Składniki:

  • Spód:

    6 średnich ziemniaków
    3 łyżki oleju
    1 łyżka soli
    3 łyżki majonezu
    pieprz, majeranek, tymianek

    Udka:

    6 części kurczaka (udka, podudzia) u mnie z własnego chowu :)
    po 1 łyżce: miodu, majeranku, kminku, papryki słodkiej, delikatu czerwonego do mięs

    Pierzynka:

    1 jabłko
    1 łyżka kminku całego
    2 łyżki chrzanu ze słoiczka
    2 łyżki serka naturalnego homogenizowanego
    5 dkg żółtego sera
    sól i pieprz według smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udka pod pierzynką 1. Ziemniaki pokroić w grube talarki, wymieszać z olejem i przyprawami, wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Udka pod pierzynką 2. .Na ziemniaki wyłożyć i rozsmarować majonez.
  • Udka pod pierzynką 3. Udka należy wcześniej obtoczyć w przyprawach i włożyć do lodówki na 30 min
    Udka wyłożyć na ziemniaki i przykryć naczynie pokrywką.
    Piec godzinę w temp. 200 st. C
  • Udka pod pierzynką 4. Po upływie godziny na udka nałożyć pierzynkę:

    Ser i jabłka zetrzeć na tarce. Dodać serek homogenizowany, chrzan i przyprawy. Wszystko wymieszać i wyłożyć na udka. Przykryć pokrywką i zapiec ok. 30 - 40 min.
  • Udka pod pierzynką 5. Gotowe danie wyłożyć na talerze sięgając do dna, rozpływa się w ustach!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować