Pomysł na danie jednogarnkowe - udka, ziemniaki i smakowita pierzynka, pod którą się piecze mięso. Aromat tymianku i kminku unosi się podczas pieczenia. To połączenie różnych smaków potrafi zaskoczyć.
Udka pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki pokroić w grube talarki, wymieszać z olejem i przyprawami, wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
2..Na ziemniaki wyłożyć i rozsmarować majonez.
3.Udka należy wcześniej obtoczyć w przyprawach i włożyć do lodówki na 30 min
Udka wyłożyć na ziemniaki i przykryć naczynie pokrywką.
Piec godzinę w temp. 200 st. C
4.Po upływie godziny na udka nałożyć pierzynkę:
Ser i jabłka zetrzeć na tarce. Dodać serek homogenizowany, chrzan i przyprawy. Wszystko wymieszać i wyłożyć na udka. Przykryć pokrywką i zapiec ok. 30 - 40 min.
5.Gotowe danie wyłożyć na talerze sięgając do dna, rozpływa się w ustach!
Komentarze