Jestem wielką fanką młodej kapusty, do tego piękne młode ziemniaczki i kotlety mielone. Obiad genialny! Gdy przychodzi czas na świeże, młode warzywa, u mnie w domu ten obiad gości bardzo często.
Dla 4 osób
Składniki:
1 kg młodych ziemniaczków
1 duża główka młodej kapusty
pęczek koperku
200 g masła
sól , pieprz , cukier do smaku
1 łyżka soku z cytryny
0,5 kg mięsa mielonego
1,5 szklanka bułki tartej
1 jajko
natka pietruszki
sól , pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
1.Ziemniaczki dokładnie myjemy i gotujemy w łupinach. Odstawiamy. Gdy lekko przestygną, przekrawamy na pół i podsmażamy na 100g masła, dodajemy posiekany koperek i sól do smaku.
2.Kapustę szatkujemy, gotujemy i gdy będzie miękka odcedzamy. Wstawiamy ponownie na ogień i dodajemy pozostałe masło i przyprawy do smaku. Wlewamy sok z cytryny oraz posiekany koperek. Chwilkę dusimy na małym ogniu.
3.Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, 1 szklankę bułki tartej, natkę pietruszki i doprawiamy do smaku. Formujemy rękoma kotleciki i obtaczamy w pozostałej bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Podajemy razem z kapustką i młodymi ziemniaczkami.
Komentarze