Danie Dnia

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Jestem wielką fanką młodej kapusty, do tego piękne młode ziemniaczki i kotlety mielone. Obiad genialny! Gdy przychodzi czas na świeże, młode warzywa, u mnie w domu ten obiad gości bardzo często.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaczków
    1 duża główka młodej kapusty
    pęczek koperku
    200 g masła
    sól , pieprz , cukier do smaku
    1 łyżka soku z cytryny
    0,5 kg mięsa mielonego
    1,5 szklanka bułki tartej
    1 jajko
    natka pietruszki
    sól , pieprz do smaku
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Danie dnia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • danie dnia 1. Ziemniaczki dokładnie myjemy i gotujemy w łupinach. Odstawiamy. Gdy lekko przestygną, przekrawamy na pół i podsmażamy na 100g masła, dodajemy posiekany koperek i sól do smaku.
  • 2. Kapustę szatkujemy, gotujemy i gdy będzie miękka odcedzamy. Wstawiamy ponownie na ogień i dodajemy pozostałe masło i przyprawy do smaku. Wlewamy sok z cytryny oraz posiekany koperek. Chwilkę dusimy na małym ogniu.
  • 3. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, 1 szklankę bułki tartej, natkę pietruszki i doprawiamy do smaku. Formujemy rękoma kotleciki i obtaczamy w pozostałej bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
    Podajemy razem z kapustką i młodymi ziemniaczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować