Danie a'la gołąbki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Bez owijania w bawełnę ;-)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - 1/2 kg mięsa mielonego
    - 2 woreczki ryżu
    - 7 liści kapusty włoskiej
    - sól
    - 2 łyżki margaryny (najlepiej palmy)
    Sos pomidorowy:
    - 1/2 l wody
    - 1/2 małego słoiczka przecieru pomidorowego
    - 2 łyżki mąki
    - 1/2 szklanki wody
    - 1 łyżeczka śmietany 12%
    - sól i cukier do smaku

Danie a'la gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięsko 1. Mięsko podsmażyć na margarynie.
  • 2. Ryż ugotować w osolonej wodzie.
  • 3. Kapustę włoską umyć, poszatkować, wsypać do posolonego wrzątku i gotować do miękkości. Odcedzić z nadmiaru wody.
  • Połączenie składników 4. Kapustę, ryż i mięso wymieszać i doprawić solą do smaku. Podawać polane sosem pomidorowym.
  • 5. Sos pomidorowy: 1/2 l wody zagotować razem z przecierem. Mąkę rozrobić z resztą wody. Wlać do gotującego się sosu. Ponownie zagotować. Kiedy troszkę przestygnie dodać śmietankę. Doprawić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy