Daktylowiec

4.5 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo lubię gotować i piec. Pracuję, ale gdy tylko mam czas, chętnie coś pichcę. Często korzystam z nowych przepisów.

Składniki:

  • Biszkopt: 6 jajek
    ● szklanka cukru
    ● szklanka mąki
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 2-3 łyżeczki kakao
    Ciasto: 20 dag daktyli
    ● 20 dag orzechów
    ● 20 dag rodzynek
    ● 12 białek
    ● 2 łyżki mąki
    ● 12 łyżek cukru
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Masa: 12 żółtek
    ● 6 łyżek cukru
    ● kostka margaryny
    ● kostka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery

Daktylowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy,
    dodajemy cukier i żółtka. Mąkę
    przesiewamy z proszkiem i kakao,
    wsypujemy do białek.Składniki ciasta mieszamy. Wlewamy
    do blachy o wymiarach
    25x35 cm i pieczemy 30-40 minut
    w temperaturze 180 °C.
  • 2. Ciasto bakaliowe: 10 dag
    orzechów mielimy, resztę kroimy.
    Białka ubijamy z cukrem,
    dodajemy bakalie i mąkę
    z proszkiem. Mieszamy i pieczemy
    jak biszkopt.
  • 3. Masa: żółtka z cukrem ubijamy
    na parze, studzimy. Margarynę
    z masłem ucieramy na
    puch. Dodajemy masę jajeczną.
    Przekładamy: biszkopt, połowa
    masy, ciasto bakaliowe i reszta
    masy. Posypujemy kakao.

Porady

Do kremu możemy dodać kakao, czekoladę lub kawę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Daktyle

Notka redakcyjna

PPWS_07-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3 (1 ocen)

daktylowiec

3 (1 ocen)

DAKTYLOWIEC

andalmatiner FIT 60 min

To może cię zainteresować