Daktylowe marcepanki

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłał Sławomir Janczak

  • Łatwy

Składniki:

  • - suszone daktyle (3 tacki): 3 sztuki
    - migdały (lub płatków migdałów): 30 dekagramów
    - cukier puder: 15 dekagramów
    - aromat migdałowy: 1 sztuka
    - starta skórka z limonki (z 2 limonek): 2 sztuki
    - whisky (rumu lub koniaku): 2 łyżki
    - pistacje: 10 dekagramów
    - cukier puder do posypania: 5 łyżek

Daktylowe marcepanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle nacinamy wzdłuż z jednej strony i ostrożnie wyjmujemy pestki. Pistacje łuskamy, a następnie siekamy.

  • 2. Płatki migdałów mielimy w maszynce, przepuszczając przez sitko do maku. Całe migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut i zdejmujemy skórkę. Prażymy na rozgrzanej suchej patelni, studzimy i mielimy.
  • 3. Do masy migdałowej dodajemy cukier puder, aromat migdałowy, skórki z limonek oraz alkohol. Mieszamy i zagniatamy jak ciasto.
  • 4. Z masy formujemy owalne wałeczki i ostrożnie wciskamy w daktyle w miejscu nacięcia. Marcepanki posypujemy pistacjami. Oprószamy cukrem pudrem, aby się nie sklejały.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy