Jak ja to uwielbiam.......W okresie zimowym i świątecznym robię owoce w marcepanie,bo kazdy chętnie po nie sięga.Czekam na nie cierpliwie całą wiosnę i lato.A w zimie się nimi rozkoszuję.
45 min
Składniki:
Składnik na 18 sztuk:
200 g marcepanu,
18 orzechow nerkowca,
9 duzych daktylow suszonych bez pestek,
9 śliwek suszonych,najlepiej kalifornijskich,
150 g czekolady gorzkiej
Daktyle i śliwki suszone w marcepanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Daktyla bierzemy w dłoń i otwieramy go w miejscu gdzie byla pestka, wkładamy tam orzecha zaciskamy.
2.Ze sliwką postepujemy tak jak przy daktylu.
3.Marcepana dzielimy na 18 rownych części.Kazda czesc bierzemy w dłon i rozpłaszczamy,układamy na nim daktyla/sliwkę i oblepiamy nim owoc.
4.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
W oblepiony marcepanem owoc wbijamy długi patyczek(np.do szaszłyków) i zanurzamy w czekoladzie.Ukladamy na kratce np od piekarnika i zostawiamy do zastygnięcia czekolady.Tak postępujemy ze wszystkimi owocami.
Daktyle/sliwki mozna posypac z wierzchu zmielonymi orzechami.
Komentarze