Daktyle i śliwki suszone w marcepanie

0 (0 ocen)

  • 45 min

Jak ja to uwielbiam.......W okresie zimowym i świątecznym robię owoce w marcepanie,bo kazdy chętnie po nie sięga.Czekam na nie cierpliwie całą wiosnę i lato.A w zimie się nimi rozkoszuję.

  • 45 min

Składniki:

  • Składnik na 18 sztuk:
    200 g marcepanu,
    18 orzechow nerkowca,
    9 duzych daktylow suszonych bez pestek,
    9 śliwek suszonych,najlepiej kalifornijskich,
    150 g czekolady gorzkiej

Daktyle i śliwki suszone w marcepanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nadziewanie daktyla 1. Daktyla bierzemy w dłoń i otwieramy go w miejscu gdzie byla pestka, wkładamy tam orzecha zaciskamy.
  • nadziewanie sliwki 2. Ze sliwką postepujemy tak jak przy daktylu.
  • oblepianie daktyla marcepanem 3. Marcepana dzielimy na 18 rownych części.Kazda czesc bierzemy w dłon i rozpłaszczamy,układamy na nim daktyla/sliwkę i oblepiamy nim owoc.
  • maczanie owocu w czekoladzie 4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
    W oblepiony marcepanem owoc wbijamy długi patyczek(np.do szaszłyków) i zanurzamy w czekoladzie.Ukladamy na kratce np od piekarnika i zostawiamy do zastygnięcia czekolady.Tak postępujemy ze wszystkimi owocami.
    Daktyle/sliwki mozna posypac z wierzchu zmielonymi orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy