Czysty barszcz grzybowy z uszkami

4.51 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smak tradycji

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • zakwas:
    5 łyżek maki żytniej
    3 żabki czosnku
    kromka chleba ze skórą
    dodatkowo:
    garść suszonych grzybów
    ciasto na uszka:
    ok. 0,2 kg mąki
    1 jajko
    sól
    wrzątek ile mąka zabierze
    łyżka oleju
    farsz:
    5 dkg suszonych grzybów
    czerstwa bułka
    1 cebula
Wystaw ocenę:

4.51 (166 ocen)

Czysty barszcz grzybowy z uszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na zakwas wrzucić do litrowego słoika i zalać woda. Odstawić na 3-4 dni w ciepłe miejsce.
    Grzyby na barszcz namoczyć dzień wcześniej w szklance wody. Przelać do garnka, dolać 1 szklankę wody i zagotować. Dodać przecedzony zakwas i gotować na małym ogniu 15-20 minut. Doprawić solą i pieprzem.
  • 2. Grzyby na farsz namoczyć, odgotować (wywar można dodać do barszczu) i przemielić przez maszynkę o drobnym sitku razem z podsmażoną cebulką i namoczoną, a potem odciśniętą bułką. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
  • Uszka 3. Z mąki, jajka, soli i oleju zarobić ciasto dolewając wrzątku. Cienko rozwałkować i pokroić na kwadratowe placuszki. Uformowane uszka gotować we wrzątku do wypłynięcia.
  • Barszcz wgilijny 4. Uszka zalać barszczykiem i dodać łyżkę smażonej cebulki.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Suszone grzyby Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować