Czysty barszcz grzybowy z uszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na zakwas wrzucić do litrowego słoika i zalać woda. Odstawić na 3-4 dni w ciepłe miejsce.
Grzyby na barszcz namoczyć dzień wcześniej w szklance wody. Przelać do garnka, dolać 1 szklankę wody i zagotować. Dodać przecedzony zakwas i gotować na małym ogniu 15-20 minut. Doprawić solą i pieprzem.
2.Grzyby na farsz namoczyć, odgotować (wywar można dodać do barszczu) i przemielić przez maszynkę o drobnym sitku razem z podsmażoną cebulką i namoczoną, a potem odciśniętą bułką. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
3.Z mąki, jajka, soli i oleju zarobić ciasto dolewając wrzątku. Cienko rozwałkować i pokroić na kwadratowe placuszki. Uformowane uszka gotować we wrzątku do wypłynięcia.
4.Uszka zalać barszczykiem i dodać łyżkę smażonej cebulki.
Komentarze