Czosnkowy majonez z oliwy z oliwek- Ailloli

4.5 (181 ocen)

  • 10 min

Jeśli szukacie czegoś wyrazistego w smaku, co ożywi waszą sałatkę, ten przepis jest dla was. Wystarczy sałata rzymska, pomidorki i danie gotowe. Z powodzeniem możecie zaserwować taką sałatkę swoim gościom, bo smak jest niezapomniany.

  • 10 min

Składniki:

  • - 1 żółtko
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - 3 łyżki oliwy z oliwek
    - 2 plastry sera typu parmezan
    - 1 ząbek czosnku
    - pieprz do smaku
    (nie dodawaj soli, ser sam w sobie jest wystarczająco słony)
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Majonez

Czosnkowy majonez z oliwy z oliwek- ailloli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obieramy i wraz z innymi składnikami przekładamy do blendera.
    Blendujemy pulsacyjnie aż majonez będzie jasno- żółty ( jeżeli konsystencja będzie zbyt zbita podczas miksowania dodawaj powoli oliwę z oliwek).
  • 2. Dopraw pieprzem do smaku. Przechowuj w lodówce w zamkniętym słoiczku do 2- 3 dni.

Porady

Majonez możesz przygotować bez czosnku, za to z dodatkiem bazylii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Czosnek Oliwa z oliwek Parmezan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować