Czosnkowy krem z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Cebule obrać, pokroić w paseczki, wrzucić z oliwą do rondla. Przesmażyć, wrzucić pokrojony seler naciowy i smażyć chwilę razem.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do cebuli i selera, krótko przesmażyć, zdjąć z ognia.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wodą, lekko posolić. Gotować 10 minut. W tym czasie pokroić cukinię w dużą kostkę. Wrzucić do ziemniaków, dodać zawartość rondla, gotować do miękkości ziemniaków.
Wlać śmietanę, zmiksować zupę blenderem na krem doprawić solą i pieprzem.
Zupę rozlać do szklaneczek (bulionówek lub miseczek) posypać koperkiem i podawać.
Komentarze