Błyskawiczna pieczeń która ma same zalety, jest beztłuszczowa, a co za tym idzie lekka i niskokaloryczna, jest szalenie prosta w wykonaniu, ma zdecydowany smak i najważniejsze, doskonale zastępuje wędlinę.
30 min
Składniki:
1 kg piersi z drobiu (u mnie z kurczaka)
2 jajka + 1 do posmarowania wierzchu
5 większych ząbków czosnku
2 nieczubate łyżki bułki tartej
sól, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy, lubczyk, rozmaryn i chili do smaku
ew. garść czarnych oliwek
płatki migdałowe do posypania wierzchu
Czosnkowy klops z piersi drobowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zmielić w maszynce używając sitka o największych oczkach.
Żółtka jajek oddzielić od białek, 1 żółtko zostawić na później do posmarowania.
Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, żółtka, bułkę tartą, sól i wszystkie przyprawy, dobrze wyrobić, na koniec połączyć z pianą ubitą z trzech białek.
Podzielić masę na pół, do jednej z nich dodać drylowane oliwki i wymieszać.
Masy wyłożyć do dwóch wysmarowanych wcześniej foremek.
Piec w piekarniku w tempraturze 180 stopni ok. 1 godziny lub w kombiwarze 1 godz 15 minut.
Przed końcem pieczenia wierzch posmarować rozbełtanym z małą ilością mleka żółtkiem i posypać płatkami migdałowymi.
Komentarze