Czosnkowy klops z piersi drobowej

4.51 (178 ocen)

  • 30 min

Błyskawiczna pieczeń która ma same zalety, jest beztłuszczowa, a co za tym idzie lekka i niskokaloryczna, jest szalenie prosta w wykonaniu, ma zdecydowany smak i najważniejsze, doskonale zastępuje wędlinę.

  • 30 min

Składniki:



  • 1 kg piersi z drobiu (u mnie z kurczaka)
    2 jajka + 1 do posmarowania wierzchu
    5 większych ząbków czosnku
    2 nieczubate łyżki bułki tartej
    sól, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy, lubczyk, rozmaryn i chili do smaku
    ew. garść czarnych oliwek
    płatki migdałowe do posypania wierzchu
Wystaw ocenę:

4.51 (178 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Przystawki

Czosnkowy klops z piersi drobowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1js2sqs 1. Mięso zmielić w maszynce używając sitka o największych oczkach.
    Żółtka jajek oddzielić od białek, 1 żółtko zostawić na później do posmarowania.
    Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, żółtka, bułkę tartą, sól i wszystkie przyprawy, dobrze wyrobić, na koniec połączyć z pianą ubitą z trzech białek.

    Podzielić masę na pół, do jednej z nich dodać drylowane oliwki i wymieszać.
    Masy wyłożyć do dwóch wysmarowanych wcześniej foremek.
    Piec w piekarniku w tempraturze 180 stopni ok. 1 godziny lub w kombiwarze 1 godz 15 minut.

    Przed końcem pieczenia wierzch posmarować rozbełtanym z małą ilością mleka żółtkiem i posypać płatkami migdałowymi.
  • image-14mr1bu 2. Smacznego i zdrowego konsumowania :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować