Czosnkowy karczek

5 (163 ocen)

Dla tych którzy lubią domowe mięska do chleba z dużo ilością czosnku.

Składniki:

  • ok 1 kg karczku
    10 ząbków czosnku
    parę listków świeżego rozmarynu
    1 łyżeczka majeranku
    papryka ostra
    papryka słodka
    pieprz cayenne
    przyprawa uniwersalna
    przyprawa do mięsa wieprzowego
    2 listki laurowe
    2 ziarenka ziela angielskiego
    3 ziarenka pieprzu
    2 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dodatki Wędliny

Czosnkowy karczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie mięsa 1. Karczek umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać, dwa ząbki pozostawić, resztę przekroić na połowę. W karczku zrobić nacięcia nożem i naszpikować nim mięso.
  • Karczek gotowy do pieczenia 2. Do miseczki wlać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, rozmaryn, majeranek oraz wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać i natrzeć dokładnie mięso. Na mięso położyć liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Odstawić mięso do lodówki na całą noc.
  • Upieczony karczek 3. Karczek piec po przykryciem ok 1 godz. w 180*C, od czasu do czasu polewając powstałym sosem.
  • Upieczony karczek do chleba. Smacznego! 4. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować