CZosnkowe ziemniaczki pod serową pierzynką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Urozmaicenie zwykłych ziemniaków do obiadu, polecam.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • ok. 1 kg. ziemniaków
    6 ząbków czosnku
    3 plasterki sera żółtego
    ostra i słodka mielona papryka
    zioła prowansalskie
    sól,pieprz
    olej

Czosnkowe ziemniaczki pod serową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki przekrój w poprzek lecz nie do końca.Czosnek pokrój w plasterki i powtykaj w nacięcia. Żaroodporne naczynie nasmaruj przekrojonym czosnkiem.Ułóż ziemniaki, posyp przyprawami i delikatnie skrop olejem.
    Przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 st. na ok. 40 min.Delikatnie przewracaj co jakiś czas.
    Po tym czasie zdejmij folię i posyp resztą pokrojonego czosnku i kawałkami sera.Piecz jeszcze ok. 15 min.Smacznego.

Porady

Ziemniaczki te są przepyszna różnego rodzaju dipami, np. serowym.Można je również posypać dużą ilością koperku, jak kto lubi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy