Czosnkowa pieczeń rzymska z królika

4.51 (165 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo soczysta i aromatyczna pieczeń z królika. Pyszna zarówno podana na ciepło lub na zimno. Polecam!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg mięsa z królika
    300 gr podrobów z królika
    5 jajek ugotowanych na twardo
    2 jajka
    5 ząbków czosnku
    2 łyżki tartej bułki
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka wędzonej papryki
    1 łyżeczka wegety
    1 łyżka musztardy
    3 łyżki śmietany
    Tłuszcz i tarta bułka do formy
Wystaw ocenę:

4.51 (165 ocen)

Czosnkowa pieczeń rzymska z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z królika, podroby oraz obrane ząbki czosnku zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do masy wbić jajka, dodać tartą bułką oraz wszystkie przyprawy: sól, pieprz, wędzoną paprykę, wegetę, majeranek, musztardą oraz śmietanę. Całość dokładnie wymieszać.
  • 2. Keksówkę natłuścić i wysypać tartą bułką. Mięsną masą wyłożyć spód formy. Ułożyć obrane jajka i przykryć pozostałą masę. Wyrównać i włożyć do piekarnika. Piec ok. 1-1 ½ godziny w temperaturze 200stC. Po około 40 minutach formę przykryć folią aluminiową, aby wierzch się nie spalił. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Porady

Składniki podane na keksówkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować