Czosnek kiszony po mołdawsku

4.44 (161 ocen)

  • 340 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kiszony czosnek jest smaczny i zdrowy, polecam tym którzy lubią jeść czosnek. Dobry jako dodatek do niektórych zup, sosów i do kanapek.

  • 340 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 główek młodego polskiego czosnku
    baldachy kopru (mogą być suszone)
    chrzan
    gorczyca 1 łyżeczka
    marchewka
    sól 3-4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.44 (161 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Czosnek kiszony po mołdawsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. zalewa:
    sól - 1,5 łyżki stołowej na litr zimnej wody (kranówki lub źródlanej).
    Do słoika wkładamy oczyszczone główki czosnku, dodajemy baldachy kopru, plasterki chrzanu, marchwi i gorczycę.Zalewamy zalewą i przykrywamy słoik gazą. Tak przygotowany słoik odstawiamy w kuchni na tydzień lub dwa, aby się kisił, tak jak ogórki. Po tygodniu sprawdzamy stan ukiszenia, jeżeli jest dobry to przekładamy czosnek do mniejszych słoiczków, jeżeli nie to jeszcze niech się kisi dłużej. Wodę z kiszenia, rozcieńczamy z zimną wodą na tyle żeby starczyło na zalanie słoiczków z czosnkiem. Tak przygotowaną zalewę zagotowujemy i zalewamy nią czosnek. Słoiczki zakręcamy i stawiamy w chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować