Czoko-Czoko Torcik;)

0 (0 ocen)

  • 35 min

Upiekłam go dla mamy z okazji Dnia Mamy. Torcik bardzo wszystkim smakował, a mama mówi na niego ,,legumina'' ;)

  • 35 min

Składniki:

  • BISZKOPT KAKAOWY:
    - 5 jajek
    - 3/4 szklanki cukru
    - 3/4 szklanki mąki
    - 1 i 1/2 łyżki kakao
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    BIAŁA MASA ŚMIETANKOWA:
    - 250ml śmietany 36%
    - 2 tabliczki białej czekolady
    - 1/5 szklanka mleka

    MLECZNA MASA ŚMIETANKOWA:
    - 250ml śmietany 36%
    - 2 tabliczki mlecznej czekolady
    - 1/5 szklanki mleka

Czoko-czoko torcik;) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka, mąkę, kakao i proszek. Masę wlewamy do małej kwadratowej tortownicy i pieczemy przez ok. 25minut w temp. 180stopni. Biszkopt studzimy, a gdy będzie zimny przekrawamy na 2 blaty.
  • 2. MASA BIAŁA I MLECZNA: Do gorącego (ale nie wrzącego) mleka, wrzucamy połamaną białą czekoladę, mieszamy do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści, studzimy. Podobnie robimy z mleczną czekoladą.
  • 3. OBIE ŚMIETANY ubijamy. Połowę przekładamy do masy białej, a drugą połowę do masy mlecznej. Łączymy bitą śmietanę z czekoladami.
  • 4. UŁOŻENIE: biszkopt- masa biała- biszkopt- masa mleczna- ozdobić masą białą.

Porady

Torcik możemy udekorować drażami orzechowymi. Słodkie połączenie;)

Komentarze

Podobne przepisy