Smak czeskich knedlików ze śliwkami pamiętam jeszcze z dzieciństwa, gdy zajadałam się nimi na wycieczce w ówczesnej Czechosłowacji. Od tamtej pory knedle u mnie w domu to tylko te-czeskie.
Czeskie knedliki ze śliwkami i sosem owocowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Knedliki:
Wyrabiamy zaczyn i zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy już gotowy, kroimy bułkę w kostkę i zaciągamy jajkiem mieszając. Wyrabiamy ciasto z resztą składników dodajemy masę bułkowo- jajeczną. Potem formujemy kluchy. Nie mogą być zbyt duże bo w czasie gotowania rosną jeszcze, wrzucamy do garnka na gotującą wodę i gotujemy ok 6-8 minut. Wyciągamy i szykujemy danie.
sos owocowy ( u mnie śliwkowo-gruszkowy)
Do garnka wrzucamy śliwki bez pestek przekrojone na pół, plastry gruszki ze skórką, dolewamy 1/3 szkl. wody i na małym ogniu gotujemy. Ważne jest by ogień był malusieńki, bo wtedy miąższ powoli się rozpuści, a śliwki nie będą gorzkie.
Po ok. 30 minutach, gdy widzimy, że wszystko już jest rozciapane dokładnie, przecedzamy zawartość owocową przez gęste sito do rondelka. Potem jeszcze chwilę gotujemy by odparować nadmiar wody. Na koniec słodzimy. Cukier sypiemy na smak, by sos był lekko kwaskowaty ale i słodki (można zastąpić słodzikiem ), potem dosypujemy 1 1/2 łyżeczki cynamonu, dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Nasz sos owocowy ma być pół gęsty . Dodajemy na zakończenie łyżkę jogurtu naturalnego lub śmietany o najmniejszej zawartości tłuszczu. Mieszamy i można podawać z kluchami.
Polecam ten rarytas. Danie jest łatwe, tanie i bardzo smaczne, a dużą zaletą jest również to, że szybko się je robi.
Pozdrawiam
Komentarze