Czeskie ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę, cukier brązowy, wbijamy jajko i pokrojoną na kawałki margarynę.
Za pomocą noża lub siekaczki do ciasta kruchego posiekać składniki, po czym wysypać wszystko na stolnicę lub blat i zagnieść ciasto.
Gotowe zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut.
2.Nastawić piekarnika na 175 stopni.
Po tym czasie podsypać mąką podłoże na którym będzie wałkowane ciasto i wycinane ciasteczka.
Ciasto cienko rozwałkować i za pomocą foremek do ciastek wycinać ciasteczka.
Na jedno ciasteczko będą potrzebna dwa takie same elementy więc powinna być ilość parzysta tego samego wzoru.
Wycięte ciasteczka układać na blaszce z wyposażenia kuchenki wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ciasteczka 10 minut.
Po upieczeniu elementy zostawić do całkowitego wystudzenia.
3.Gdy będą zimne smarować jeden element kremem czekoladowym i przykryć drugim takim samym.
Lekko docisnąć aby ciasteczka się połączyły.
I czeskie ciasteczka gotowe do spożycia.
Komentarze