Czeskie ciasteczka

0 (0 ocen)

do przygotowania ciasteczek warto zachęcić dzieci

Składniki:

  • 150 g nutelli lub innego kremu czekoladowego
    250 g margaryna Kasia
    100 g cukru brązowego
    1 jajko
    400 g mąki luksusowej pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Czeskie ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier brązowy, wbijamy jajko i pokrojoną na kawałki margarynę.
    Za pomocą noża lub siekaczki do ciasta kruchego posiekać składniki, po czym wysypać wszystko na stolnicę lub blat i zagnieść ciasto.
    Gotowe zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut.
  • Kamilek wycina ciasteczka 2. Nastawić piekarnika na 175 stopni.
    Po tym czasie podsypać mąką podłoże na którym będzie wałkowane ciasto i wycinane ciasteczka.
    Ciasto cienko rozwałkować i za pomocą foremek do ciastek wycinać ciasteczka.
    Na jedno ciasteczko będą potrzebna dwa takie same elementy więc powinna być ilość parzysta tego samego wzoru.
    Wycięte ciasteczka układać na blaszce z wyposażenia kuchenki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ciasteczka 10 minut.
    Po upieczeniu elementy zostawić do całkowitego wystudzenia.
  • Kamilek smaruje ciasteczka nutellą 3. Gdy będą zimne smarować jeden element kremem czekoladowym i przykryć drugim takim samym.
    Lekko docisnąć aby ciasteczka się połączyły.
    I czeskie ciasteczka gotowe do spożycia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować