Czerwony tort zawijany

4.5 (173 ocen)

Zrobiłam go na imieniny taty

Składniki:

  • 2 x blaty biszkoptowe, a więc 2 x po:
    5 jajek
    5 łyżek mąki
    5 łyżek cukru
    cukier wanilinowy
    barwnik czerwony
    Masa:
    500 ml śmietanki 30 %
    2 x serek waniliowy homogenizowany
    2 x śmietanfix
    cukier puder do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Rolada Desery Placki

Czerwony tort zawijany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czerwony tort zawijany 1. Rolady:
    Oddzielić białko od żółtek. Żółtka ubić z 3 łyżkami cukru, dodać barwnik czerwony. Wymieszać dokładnie. Białka ubić z 2 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym. Na żółtka wyłożyć pianę i dodać przesianą mąkę. Wszystko wymieszać drewnianą łyżka. Ciasto wyłożyć na standardową blaszkę z piekarnika, wcześniej wsmarowaną masłem. Piec 15 minut w 220 stopniach. Czynność powtórzyć, ponieważ potrzebne są nam dwa takie blaty. Po upieczeniu blatów smarujemy je masą, po czym dzielimy je na 3 części każdy, otrzymując 6 pasków. Pierwszy pasek zwijamy w roladę i układamy na środek patery. Do niego dowijamy paski czerwonego ciasta, aż otrzymamy piękny kształt tortu. Masą obkładamy wierzch tortu i dekorujemy go weedług upodobań.
  • czerwony tort zawijany 2. Masa:
    Smietankę 30% ubijamy z cukrem pudrem i usztywniaczem (śmietanfixem). Dodajemy do niej serki wanilinowe, dokładnie i szybko mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować