Czerwony sernik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 35 min

troche inna wersja sernika

  • 1 godz. 35 min

Składniki:

  • SPÓD:
    - czekoladowe herbatniki

    MASA SEROWA:
    - 1,5 kg twarogu
    - 5 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
    - 250 g margaryny
    - 1/2 szklanki cukru
    - cukier wanilinowy
    - budyń śmietankowy
    - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2-3 łyżki czerwonego barwnika (można wybrać też inny kolor, który lubimy)

    DO OZDOBY:
    - polewa czekoladowa z pół szklanki cukru pudru, 5 łyżek kakao i 3 łyżek wody
    - wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Czerwony sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dno blaszki o wymiarach 25X35 (u mnie była większa i sernik wyszedł dość niski) wyłożyć herbatniki.
  • 2. Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrami. Dodać proszek do pieczenia, mąkę. Stopniowo dodać po łyżce sera. Osobno ubić białka. Wmieszać je delikatnie do masy serowej.
  • 3. Połowę masy odłożyć do osobnej miski wymieszać ją z budyniem oraz barwnikiem.
  • 4. Ciasto jasne wylać na herbatniki. Następnie przykryć go kolorowym. Piec przez 1 h w 180 stopniach i studzić w piekarniku, bo lubi opadać.
  • 5. Wystudzony sernik polać polewą czekoladową i obsypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować