Czerwony kompot

0 (0 ocen)

  • 20 min

Orzeźwiający napój na upalne dni

  • 20 min

Składniki:

  • 5 gałązek rabarbaru (zimą można wykorzystać mrożony)
    20 dag truskawek
    5 listków melisy lub mięty
    5 łyżek cukru
    3 litry wody

Czerwony kompot - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar płuczemy i kroimy na kawałki. Truskawki opłukujemy i pozbawiamy szypułek. Wszystkie składniki wkładamy do garnka i gotujemy ok. 5 minut.
  • 2. Następnie przecedzamy przez sitko do szklanego naczynia, aby kompot był bardziej orzeźwiający dodajemy kilka kostek lodu i dekorujemy melisą. Można również dodać wodę mineralną gazowaną w stosunku: 1 część wody i 3 części kompotu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy