Czerwony kapturek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach miksera do chwili, aż piana będzie mocno błyszcząca.
Do piany dodajemy po 1 jajku i miksujemy kilka minut aby masa była puszysta. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą mieszamy delikatnie łyżką, do chwili połączenia się składników.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blachy o wymiarach 24×28 cm i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut.
Kiedy biszkopt wystygnie, przygotowujemy masę budyniową.
Budynie mieszamy ze szklanką soku. Resztę soku zagotowujemy w garnku i przygotowujemy budyń. Do czasu zgęstnienia należy go intensywnie mieszać trzepaczką aby nie powstały grudki.
Gorący budyń wylewamy na biszkopt i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Dwie galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Do ubitej śmietany dodajemy zimną galaretkę i miksujemy do chwili połączenia się składników.
Na zimnym, zastygniętym budyniu układamy Delicje, a na nie przekładamy masę śmietanową.
Rozpuszczamy kolejną galaretkę w 350 ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wylewamy ją na wierzch ciasta.
Komentarze