Czerwony barszczyk z pierożkami z wołowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie : BARSZCZ
Grzyby wrzuć do szklanki i zalej wodą. Buraki starannie umyj i zalej wrzącą wodą. Ugotuj pod przykryciem do miękkości. Buraki lekko ostudź i jeszcze ciepłe zetrzyj na tarce lub pokrój w słupki. Włóż do garnka i zalej bulionem. Wrzuć przyprawy wraz z suszonymi grzybkami i wodą z moczenia. Mieszaj co jakiś czas, zagotuj parę razy. Odstaw z ognia i wlej sok z cytryny. Doprawiony barszczyk odstaw na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Przed podaniem należy barszczyk podgrzać ale nie gotować.
2. Przygotowanie : CIASTO
Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj ściereczką i odstaw na 30-50 minut.
3.Przygotowanie : FARSZ
Włoszczyznę obierz. W rondelku rozgrzej olej. Wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki mięso i podsmaż. Dodaj pokrojoną włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy. Wlej bulion tak aby przykrył delikatnie mięso. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez godzinę co jakiś czas dolewając bulion. Mięso ostudź i posiekaj nożem.
Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą małej szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki. Gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut.
Komentarze