CZERWONE PIEROGI Z MIĘSNO-SZCZYPIORKOWYM NADZIENIEM

4.5 (192 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Buraczane ciasto, w pięknym czerwonym kolorze. Nadzienie z mięsa i dużej ilości szczypiorku, który sprawia że po przekrojeniu pokazuje nam się zielonkawy środek (kolor zależy od ilości dodanego szczyp

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • BURAKI:
    - średnie buraki: 3 sztuki
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - trochę wody około: 3 łyżki
    FARSZ:
    - pęczki szczypiorku: 2 sztuki
    - około mięsa wieprzowego: 800 gramów
    - listki laurowe: 4 sztuki
    - ziarna czarnego pieprzu: 6 sztuk
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól i pieprz do smaku około: 2 łyżeczki
    CIASTO:
    - mąki pszennej tortowej: 400 gramów
    - soli: 0.5 łyżeczki
    - oliwy z oliwek extra virgin: 2 łyżki
    - pasta buraczana: 1 sztuka
    - woda w razie potrzeby około: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Czerwone pierogi z mięsno-szczypiorkowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BURAKI
    Buraki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Nie obierać.

    Każdego buraka z osobna położyć na kawałku folii, skropić oliwą i szczelnie zamknąć.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C, około godziny (zależy od wielkości buraków) w środku mają być miękkie. Można sprawdzić wbijając nóż lub widelec.

    Wyjąć z piekarnika. Obrać i zmiksować w blenderze dodając odrobinę wody aby powstała gładka pasta.
  • 2. FARSZ
    Mięso ugotować z listkami laurowymi, ziarnami czarnego pieprzu i odrobiną soli.

    Ugotowane mięso zmiksować w mikserze ze szczypiorkiem i jakiem. Doprawić do smaku.
  • 3. CIASTO
    Do miksera wsypać mąkę i sól, dodać oliwę i pastę z buraków. Wszystko razem zmiksować. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie dodać mąki. I odwrotnie, gdy ciasto będzie za bardzo zbite, dodać wody. Ciasto powinno być miękkie i sprężyste, po naciśnięciu powinno wrócić z powrotem.

    Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na około 30 minut.

    Ciasto podzielić na cztery części. Każdą część po kolei rozwałkować i powycinać kółka. Na każdym kółku umieścić po małej łyżeczce farszu i skleić brzegi ciasta.

    Tak przygotowane pierogi, wrzucać do wrzącej i osolonej wody. Po wypłynięciu na wierzch, wyciągnąć. Podawać ze śmietaną, posypaną grubo mielonym czarnym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować