Czerwone curry z krewetek

0 (0 ocen)

  • 30 min

Czerwone curry z krewetek robiłam dziś po razy pierwszy i odrazu zakochałam się w tym daniu. Co najważniejsze - nie jest ono skomplikowane i czasochłonne.Danie można podać z ryżem lub makaronem. Dziś wybrałam czarny makaron, który świetnie się prezentuje wraz z owocami morza.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki (2 porcje):
    czarnego makaron lub ryż
    12 - 14 krewetek - surowych, obranych (ogonki można zostawić do dekoracji)
    1 - 1,5 łyżki oleju do smażenia
    1 - 2 ząbki czosnku - drobno posiekane
    1 szalotka - pokrojona w cienkie plastry
    1 płaska łyżeczka mielonego kuminu
    2 czubate łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry
    1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
    1 łyżeczka cukru
    1 mała garść posiekanych świeżych liści bazylii
    4 liście tajskiej limonki kaffir (można zastąpić 1 łyżką posiekanej skórki limonki)
    opcjonalnie: garść świeżych liści kolendry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne Pasty

Czerwone curry z krewetek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki rozmroź, opłucz pod wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
    Makaron ugotuj al dente.
    Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek, szalotkę i kumin, smaż około 5 minut. Następnie dodaj pastę curry, smaż kolejne 2 minuty, mieszając.
    Dodaj mleko kokosowe, cukier, liście bazylii oraz liście kaffiru, smaż na małym ogniu około 5 minut. Wrzuć krewetki i duś przez kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj liście kolendry, wymieszaj i podawaj odrazu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Makaron Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować