Czerwona rolada z nadzieniem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Słodki, pachnący latem deser

  • 2 godz.

Składniki:

  • składniki na ciasto:
    4 jajka
    4 łyżki mąki
    4 łyżki cukru
    szczypta soli
    odrobina czerwonego barwnika
    masa:
    litr musu truskawkowego
    3 galaretki truskawkowe
    1 tabliczka czekolady mlecznej

Czerwona rolada z nadzieniem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mus truskawkowy zagrzewamy w rondelku, dodajemy suchą galaretkę, mieszamy aż się rozpuści, studzimy aż zacznie tężeć.
    Białka ubijamy z solą na sztywną masę, dodajemy cukier i miksujemy aż ten się rozpuści, następnie dodajemy żółtka, barwnik i mąkę. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia,szeroką blaszkę, najlepiej tą która znajduje się w piekarniku.Całość pieczemy w 150 stopniach ok. 10-12 minut. Jeszcze ciepły biszkopt wykładamy z blaszki, zdejmujemy z niego papier i delikatnie zawijamy w ściereczkę, rolując roladę. Ciasto musi być letnie, wówczas odwijamy ściereczkę, wykładamy tężejącą masę z truskawek i ponownie zawijamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy wierzch rolady.Ciasto chłodzimy przez kilka godzin w lodówce i kroimy w plastry.

Porady

Mus truskawkowy możemy zastąpić musem brzoskwiniowym z galaretkami brzoskwiniowymi.

Komentarze

Podobne przepisy