Czerwona papryka faszerowana mięsem, kaszą i warzywami

0 (0 ocen)

Doskonała jako przystawka, lub lekki obiad, lunch albo kolacja.

Składniki:

  • 6-7 czerwonych papryk
    100 g kaszy jaglanej
    500 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1/2 puszki kukurydzy konserwowej
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    2 łodygi selera naciowego
    70 g sera żółtego (zetrzeć na tarce)
    sól,pieprz,słodka papryka,majeranek,bazylia,oregano do smaku
    duża szczypta kurkumy do smaku
    masło

Czerwona papryka faszerowana mięsem, kaszą i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z papryki odciąć górną część, aby uzyskać "kapelusz" i usunąć gniazda nasienne.
  • 2. Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu.
  • 3. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Marchewkę,pietruszkę oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Łodygi selera pokroić na plasterki. Następnie z mięsem mielonym dodać do cebuli i poddusić.
  • 4. Kukurydzę odcedzić.
    Wszystko wymieszać z ugotowaną kaszą,serem, doprawić do smaku.
    Każdą paprykę napełnić farszem,przykryć "kapeluszem" i
    ułożyć w naczyniu do zapiekania,podlać wodą.
  • Czerwona papryka faszerowana mięsem, 5. Wstawić na 50 minut do gorącego piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy