czerwona kapusta zakiszana

0 (0 ocen)

  • 15 min

Do takiej kapusty wystarczy dodać cebulę, starte jabłko, olej i np. pestki słonecznika i mamy pyszną i przede wszystkim zdrową surówkę do obiadu.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 kg kapusty białej
    1 kg kapusty czerwonej
    2 marchewki
    2 liscie laurowe
    2 kwiaty suszonego kopru
    kilka ziaren ziela angielskiego
    5 łyżek soli
    1 łyżka kminku

Czerwona kapusta zakiszana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę zeszatkować, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Na dnie dużego słoja lub kamiennego garnka ułożyć koper. Kapustę i marchewkę wymieszać z koprem i zsypując sola ubijać pięścią w słoju. W połowie dodać liście laurowe i ziele angielskie.Ubijać do momentu kiedy kapusty puszczą sok. Zakręcić i odstawić na 2-3 tygodnie w chłodne i ciemne miejsce.

Porady

Kapustę można obciążyć kamieniem. Wcześniej należy go umyć, wyparzyć wrzątkiem i zawinąć w woreczek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy