Czerwona kapusta z porem i lubczykiem

0 (0 ocen)

Czerwona kapusta w nowej odsłonie.

Składniki:

  • 600 g poszatkowanej czerwonej kapusty (1/3 dużej główki)
    woda lekko osolona zakwaszona niewielką ilością octu
    100 g pora
    1 pęczek lubczyku
    5 łyżek oleju
    4 łyżki śmietany 12%
    1 - 2 łyżki soku z cytryny
    pieprz czarny mielony do smaku
    cukier do smaku
    sól do smaku

Czerwona kapusta z porem i lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czerwona kapusta z porem i lubczykiem 1. Por i lubczyk posiekać - dusić na rozgrzanym oleju 5 - 7 min.
  • Czerwona kapusta z porem i lubczykiem 2. Następnie dodać przygotowaną kapustę oraz sok z cytryny, wymieszać i dusić jeszcze około 5 min.
  • Czerwona kapusta z porem i lubczykiem 3. Po tym czasie dodać śmietanę, wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Kapustę doprawić do smaku.
  • 4. Kapustę zalać wodą i ugotować do miękkości (około 40 min). Odcedzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy