Czerwona kapusta duszona z jabłkiem

5 (199 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Taka kapusta to idealny dodatek do drugiego dania. W tej wersji najbardziej smakuje mojej rodzinie. Najczęściej podaję ja z ulubionym mięsem i tłuczonymi ziemniakami. Pyszna, pachnąca, sezonowa i pełna witamin. Polecam.

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty
    1 duże kwaśne jabłko
    masło do smażenia ( tak około 3 łyżki )
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dodatki

Czerwona kapusta duszona z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, następnie kapustę drobno kroimy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości, gdy kapusta będzie miękka dokładnie odcedzamy.
  • 2. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie razem z masłem dodajemy do kapusty i dusimy przez kilka minut.
  • 3. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na gorąco jako dodatek do drugiego dania.
  • 4. Smacznego życzę.

Porady

Porcja dla 4 osób.

Można dać więcej jabłka i masła.

Dodatkowo kapustę można zakwasić sokiem z cytryny lub octem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona kapusta Jabłka Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować