Czernina z białej kaczki

5 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz. 30 min

Od śmierci żony sam kucharzę.Sięgnąłem po przepisy na potrawy,które były kiedyś podawane w okresie Wielkanocy w moim rodzinnym domu w Poznańskiem.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • ● nóżki, skrzydełka i podroby z kaczki
    ● 2 marchewki
    ● pietruszka
    ● por
    ● seler
    ● 1/2 l świeżej krwi z kaczki
    ● 10 dag suszonych śliwek
    ● łyżka rodzynek
    ● łyżeczka cukru
    ● sok z 1 cytryny
    ● po 5 ziarenek jałowca i ziela angielskiego
    ● łyżka masła
    ● po łyżeczce soli i mąki
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Czernina z białej kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ugotowany rosół 1. Z podrobów, nóżek, skrzydełek
    oraz włoszczyzny gotujemy
    rosół. Wsypujemy śliwki, rodzynki,
    przyprawy i cukier.
  • krew 2. Krew wlewamy do naczynia
    z sokiem z cytryny i solą, ubijamy,
    aby nie skrzepła
  • przecedzone śliwki 3. Rosół przecedzamy. Śliwki
    i rodzynki przecieramy przez
    sitko i dodajemy do rosołu. Studzimy.
    Kilka łyżek wlewamy do
    krwi i dobrze mieszamy. Rosół
    zaprawiamy zasmażką z masła
    i mąki, wlewamy krew, dokładnie
    mieszamy, gotujemy. Doprawiamy
    sokiem z cytryny. Podajemy
    z łazankami lub grubym
    makaronem i pokrojonymi drobno
    podrobami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_04-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować