Czekoladowo-wiśniowy duet

5 (200 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Biszkopt czekoladowy przełożony wkładką wiśniową i masą czekoladową. Ciasto wymyślone przeze mnie.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
    1 kostka margaryny
    1,5 szklanki cukru
    1/2 szklanki mleka
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    Krem czekoladowy:
    1 kostka margaryny
    1 szklanka cukru
    1/2 l. mleka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki kakao
    2 gorzkie czekolady
    1/3 szklanki mleka
    2 spażone żółtka
    Dodatkowo:
    1/2 kg czereśni lub wiśni(mogą być z kompotu)
    1 galaretka wiśniowa
    4 paczki herbatników (200 g)
    1/2 czekolady gorzkiej (startej na tartce)
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Przekładaniec Desery Galaretki

Czekoladowo-wiśniowy duet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE CIASTA CZEKOLADOWEGO: Margarynę, mleko, cukier i kakao zagotować, cały czas mieszając.Gdy pozostała masa przestygnie dodać do niej żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodać ubite na pianę białka. Całość delikatnie mieszać, przelać do blachy o wymiarach 25x35 i piec ok. 50 min. W temperaturze ok. 160 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekroić na 2 blaty. WYKONANIE KREMU: 2 Czekolady rozpuścić z 3 łyżkami wody. Kakao i mąki wymieszać w 1/3 szklanki mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i wlać rozpuszczoną czekoladę, zagotować i wlać kakao z mąkami, wsypać kawę rozpuszczalną i ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć z żółtkami, partiami dodawać zimny budyń. Odłożyć 3 łyżki na posmarowanie wierzchu ciasta i podzielić na 2 części. wiśnie wypestkować. Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody i odstawić, gdy lekko stężeje dodać czereśnie i wymieszać. Złożenie ciasta: Blat czekoladowy, połowa kremu czekoladowego, połowa herbatników, tężejąca galaretka z wiśniami, reszta herbatników, druga połowa kremu, blat ciasta czekoladowego, Wierzch posmarować odłożonym kremem i posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Galaretka Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować