Czekoladowo-wiśniowy duet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE CIASTA CZEKOLADOWEGO: Margarynę, mleko, cukier i kakao zagotować, cały czas mieszając.Gdy pozostała masa przestygnie dodać do niej żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodać ubite na pianę białka. Całość delikatnie mieszać, przelać do blachy o wymiarach 25x35 i piec ok. 50 min. W temperaturze ok. 160 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekroić na 2 blaty. WYKONANIE KREMU: 2 Czekolady rozpuścić z 3 łyżkami wody. Kakao i mąki wymieszać w 1/3 szklanki mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i wlać rozpuszczoną czekoladę, zagotować i wlać kakao z mąkami, wsypać kawę rozpuszczalną i ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć z żółtkami, partiami dodawać zimny budyń. Odłożyć 3 łyżki na posmarowanie wierzchu ciasta i podzielić na 2 części. wiśnie wypestkować. Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody i odstawić, gdy lekko stężeje dodać czereśnie i wymieszać. Złożenie ciasta: Blat czekoladowy, połowa kremu czekoladowego, połowa herbatników, tężejąca galaretka z wiśniami, reszta herbatników, druga połowa kremu, blat ciasta czekoladowego, Wierzch posmarować odłożonym kremem i posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce Smacznego:)
Komentarze