Czereśnie karmelizowane w cukrze

4.5 (193 ocen)

  • Dla 1 osoby

Słodkie czereśnie, które zamknęłam w słoiku by zimą cieszyć się ich smakiem. Doskonały dodatek do ciast i deserów.

  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • - 800 g czereśni umytych i wydrylowanych
    - 5 łyżek cukru
    - 1 cytryna
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Czereśnie karmelizowane w cukrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę wyszorować, sparzyć. Zetrzeć skórkę, wycisnąć sok.
    Czereśnie wrzucić na patelnię, wlać sok z cytryny, dodać cukier i skórkę cytrynową. Podgrzewać na bardzo małym ogniu aż czereśnie puszczą sok, a cukier się rozpuści. Chwilę tak gotować, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia - wystudzić. Ponownie podgrzewać, po zagotowaniu, podgrzewać na małym ogniu jeszcze 5 minut. Następnie włożyć do słoiczka, zakręcić i ustawić do góry dnem.
    Smacznego :)
    Z podanych składników wyszedł mi 1 słoiczek 400 gramowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Owoce Czereśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować