tort ten piekę zawsze na większe uroczystości rodzinne :)
Składniki:
Potrzebujemy 2 ciemne biszkopty
Składniki na biszkopt:
6 jajek
niecałą szklankę cukru
niecałą szklankę mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kakao-2-3 łyżki, według uznania
poncz do nasączenia: kilka łyżek wódki wymieszane z mocnym naparem z herbaty
Masa czekoladowa
Składniki:
1,5 margaryny Kasi lub Bielskiej
2 gorzkie czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej
ugotowany i wystudzony budyń( 2 budynie sporządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu, zmniejszając tylko ilość mleka o połowę)
kilka łyżek wódki lub innego alkoholu
cukier puder do smaku
Czekoladowy tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania biszkopta:
1.Oddziel białka od żółtek, a nastepnie ubij je na sztywno z dodatkiem odrobiny soli.
2.Do ubitych białek dodaj cukier
3. Gdy cukier całkowicie się utrze z białkami, dodaj stopniowo żółtka, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i dokładnie wymieszaj całość łyżką.
4. Pieczemy w foremce tortowej wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia ok 40 minut w 180 stopniach, ale odrazu po wyłączeniu piekarnika biszkopta nie wyjmujmy, lecz czekamy aż trochę ostygnie w piekarniku. Następnie dzielimy go na 2 blaty i nasączamy ponczem. Tak samo postępujemy z 2 biszkoptem.
2.Sposób przygotowania Masy czekoladowej:
Margarynę ucieramy na puch, stopniowo dodajemy wystudzony budyń oraz gorzką czekoladę, a także cukier puder, jeśli okaże się, że masa jest mało słodka. Na koniec ciągle ucierając dodajemy kilka łyżek wódki.
Po nasączeniu wszystkich 4 blatów ponczem przekładamy tort masą czekoladową. Dowolnie dekorujemy. Smacznego!!!
Komentarze