Czekoladowy Tort Straciatella z Malinami

4.48 (170 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Nie mogłam nie zrobić tego tortu, smaki idealne dla mojego syna. On uwielbia kremy na bazie kremówki i mascarpone, a tu jeszcze Jego ulubiona czekolada. Szukałam czegoś ze świeżymi malinami i na stronie Moje Wypieki znalazłam ten przepis. Postanowiłam upiec go w tortownicy - efekty możecie sami ocen

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    5 jajek
    250 g brązowego cukru ( ja użyłam 200 g brązowego i 50 g zwykłego)
    75 g gorzkiej czekolady
    150 g masła
    50 g kakao
    60 ml mocnej kawy
    100 g kwaśnej śmietany
    3 łyżki mleka
    200 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa Straciatella z Malinami:
    600 ml śmietanki kremówki, schłodzonej
    250 g serka mascarpone, schłodzonego
    3 łyżki cukru pudru
    50 g czekolady mlecznej startej na tarce o grubych oczkach
    ok.500 g malin

    Dodatkowo:
    1 szklanka mocnej herbaty
    50 g mlecznej czekolady startej na tarce o grubych oczkach
    garść malin
    kilka listków świeżej mięty
Wystaw ocenę:

4.48 (170 ocen)

Zobacz również:

Torty Ciasto czekoladowe Desery

Czekoladowy tort straciatella z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie Ciasto:
    Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
    W rondelku rozpuszczamy masło, zastawiamy z ognia, wrzucamy połamaną na kosteczki czekoladę i pozostawiamy do przestudzenia.
    W miseczce mieszamy kakao, śmietanę, kawę i mleko. Odstawiamy.
    Do drugiej miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
    Teraz bierzemy dużą miskę i wbijamy do niej jajka w całości i miksujemy, dodajemy cukier i miksujemy kilka minut do jasności i puszystości.
    Następnie dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę z masłem i miksujemy, potem wlewamy mieszankę kakao, kawy, śmietany i mleka, miksujemy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą i miksujemy szybko tylko do połączenia składników.
    Tortownicę o średnicy 22 cm albo formę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do niej masę i pieczemy w temperaturze 160 stopni 25 - 30 minut, choć ja piekłam w troszkę wyższej temperaturze i kilka minut dłużej. Pieczemy do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Gdy ciasto jest zimne przekroić wzdłuż na dwie części.
  • Czekoladowy Tort Straciatella z Malinami 2. Masa:
    Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. W misce obok zmiksować serek mascarpone, który dodać do kremówki w dwóch częściach. Zmiksować tylko do połączenia składników, albo wymieszać szpatułką. Na końcu wsypać startą czekoladę i wymieszać szpatułką.
  • 3. Jeden z przekrojonych blatów układamy na paterze, nasączamy połową szklanki herbaty. Wykładamy na blat 1/3 częścią kremu, na który układamy maliny, jedna obok drugiej, na maliny wykładamy kolejną porcję kremu, przykrywamy drugim blatem, który nasączamy resztą herbaty, wykładamy ostatnią część kremu. Na wierzch układamy na około maliny, środek tortu posypujemy startą czekoladą i przyozdabiamy listkami mięty. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.
    SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
    http://blondynkagotuje.blogspot.com/
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować