Czekoladowy suflet

0 (0 ocen)

  • 30 min

Gorący, puszysty suflet z płynną czekoladą w środku i kruchą skorupką na wierzchu tworzy niesamowity z gałką zimnych lodów.

  • 30 min

Składniki:

  • 90 g masła
    100 g czekolady, najlepiej gorzkiej
    90 g ksylitolu
    3 jaja
    35 g mąki orkiszowej
    3 foremki żaroodporne (o następujących wymiarach - wysokość 5cm, średnica - 8cm)

Czekoladowy suflet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik włączyć i nastawić na 180 stopni.
    Masło rozpuścić w rondelku. Czekoladę połamać na kawałki, odłożyć 4 kostki a pozostałą część dodać do roztopionego masła. Mieszać do momentu, aż masa stanie się jednolita i gładka.
    Jajka ubić z cukrem, a następnie nie przerywając miksowania stopniowo dodawać rozpuszczone masło z czekoladą. Na samym końcu wsypać mąkę i wymieszać wszystko na gładką masę.
    Powstałą masą wypełnić foremki. Do każdej z nich włożyć jedną kostkę czekolady tak aby została zupełnie zatopiona. Następnie wstawić foremki do nagrzanego piekarnika.
    Piec około 15 minut. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika z gałką ulubionych lodów.

Porady

Zamiast ksylitolu można oczywiście użyć zwykłego cukru, a mąkę orkiszową można zastąpić mąką pszenną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy