Gorący, puszysty suflet z płynną czekoladą w środku i kruchą skorupką na wierzchu tworzy niesamowity z gałką zimnych lodów.
30 min
Składniki:
90 g masła
100 g czekolady, najlepiej gorzkiej
90 g ksylitolu
3 jaja
35 g mąki orkiszowej
3 foremki żaroodporne (o następujących wymiarach - wysokość 5cm, średnica - 8cm)
Czekoladowy suflet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik włączyć i nastawić na 180 stopni.
Masło rozpuścić w rondelku. Czekoladę połamać na kawałki, odłożyć 4 kostki a pozostałą część dodać do roztopionego masła. Mieszać do momentu, aż masa stanie się jednolita i gładka.
Jajka ubić z cukrem, a następnie nie przerywając miksowania stopniowo dodawać rozpuszczone masło z czekoladą. Na samym końcu wsypać mąkę i wymieszać wszystko na gładką masę.
Powstałą masą wypełnić foremki. Do każdej z nich włożyć jedną kostkę czekolady tak aby została zupełnie zatopiona. Następnie wstawić foremki do nagrzanego piekarnika.
Piec około 15 minut. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika z gałką ulubionych lodów.
Porady
Zamiast ksylitolu można oczywiście użyć zwykłego cukru, a mąkę orkiszową można zastąpić mąką pszenną.
Komentarze