Jest to sernik, który wodzi na pokuszenie. Zdecydowanie. Mnie uwiódł w jednej chwili. W chwili, gdy zobaczyłam go na blogu Moje Wypieki, stamtąd pochodzi przepis na to ciasto. Ciasto grzechu warte.
Czekoladowy sernik na zimno z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWAĆ SPÓD: na dno tortownicy o średnicy 20cm położyć wycięte z papieru do pieczenia koło. Ciastka pokruszyć ma "piasek", dodać roztopione masło i kakao. Dobrze wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać. Wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową.
2.PRZYGOTOWAĆ MASĘ SEROWĄ: serek mascarpone przełożyć do dużej miski, dodać cukier puder - całość dokładnie rozetrzeć drewnianą łyżką.
3.Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać.
4.Partiami dodawać roztopioną, przestudzoną czekoladę, cały czas mieszając masę łyżką.
5.Ubić śmietanę na sztywno, dodać do masy serowo-czekoladowej, delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką.
6.Dodać wiśnie, wymieszać.
7.Boki tortownicy wyłożyć paskami papieru do pieczenia (powinny być trochę wyższe od boków tortownicy), przełożyć masę, wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na całą noc.
8.Przed podaniem oprószyć kakao.
9.* Część sernika, która nie została przełożona na talerze, należy przechowywać w lodówce. W cieple sernik robi miękki.
Komentarze