Czekoladowy sernik

0 (0 ocen)

  • 30 min

Puszysty serniczek z odrobiną czekolady. Wyśmienity,zawsze się udaje.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto;

    1 kostka margaryny

    1 i 1/2 szklanki mąki i cukru kryształu

    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    3 łyzki kakao,

    4 jajka,

    5 łyżek wody


    MASA sernikowa:

    1 kostka margaryny

    4 jajka ,

    1 kg sera trzykrotnie mielonego

    2 budynie śmietankowe

    1 szklanka cukru

Czekoladowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Margarynę ,kakao, cukier wkładamy do garnka,roztapiamy podlewając 5 łyżkami wody. Zdejmujemy z ognia ,studzimy.
  • 2. Odlewamy 1/2 szklanki masy.
  • 3. Do reszty dodajemy 2 żółtka mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy.

    Białka ubijamy na sztywna piane .
    Pod koniec łączymy z masą kakaową.

    Ciasto wylewamy do średniej wielkości blachy.
  • 4. MASA SEROWA:

    Żółtka ucieramy z cukrem. Białka ubijamy na pianę ,dodając pod koniec proszek budyniowy. Margarynę rozpuszczamy w mikrofalówce.
    Dodajemy margarynę już przestudzoną i pianę z budyniem.

    Masę wykładamy na ciasto wyłożone w blaszce o wymiarach 25x 32 cm .Wyrównujemy powierzchnie masy łyżką .



    Do zmiksowanych żółtek dodajemy ser trzykrotnie zmielony z wiaderka,ucieramy.
  • 5. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 55 minut.

    Zostawiamy w piekarniku po upieczeniu około 15 minut przy uchylonych drzwiczkach.

    Gdyby ciasto zaczęło za bardzo się przypiekać od góry warto przykryć je folią aluminiową

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy