Czekoladowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Margarynę ,kakao, cukier wkładamy do garnka,roztapiamy podlewając 5 łyżkami wody. Zdejmujemy z ognia ,studzimy.
2.Odlewamy 1/2 szklanki masy.
3.Do reszty dodajemy 2 żółtka mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy.
Białka ubijamy na sztywna piane .
Pod koniec łączymy z masą kakaową.
Ciasto wylewamy do średniej wielkości blachy.
4.MASA SEROWA:
Żółtka ucieramy z cukrem. Białka ubijamy na pianę ,dodając pod koniec proszek budyniowy. Margarynę rozpuszczamy w mikrofalówce.
Dodajemy margarynę już przestudzoną i pianę z budyniem.
Masę wykładamy na ciasto wyłożone w blaszce o wymiarach 25x 32 cm .Wyrównujemy powierzchnie masy łyżką .
Do zmiksowanych żółtek dodajemy ser trzykrotnie zmielony z wiaderka,ucieramy.
5.Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 55 minut.
Zostawiamy w piekarniku po upieczeniu około 15 minut przy uchylonych drzwiczkach.
Gdyby ciasto zaczęło za bardzo się przypiekać od góry warto przykryć je folią aluminiową
Komentarze