Czekoladowy raj z pistacjami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Torcik czekoladowy bez pieczenia z dodatkiem pistacji i rodzynek na bitej śmietanie. Ma bardzo intensywny smak czekolady, jednocześnie nie jest za słodki. Wpadłam na niego sama i okazał się sukcesem.

  • 45 min

Składniki:

  • -tabliczka gorzkiej czekolady o zawartości 70% kakao
    -tabliczka mlecznej czekolady
    -10 dag skórki pomarańczowej
    -10 dag rodzynek
    -10 dag pistacji
    -15 dag herbatników
    -350 ml śmietany 30%
    -1 łyżka gorzkiego kakao
    -50 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tort czekoladowy Desery

Czekoladowy raj z pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy i łączymy z połamanymi herbatnikami. Wykładamy nimi tortownicę o średnicy 20 cm. Odstawiamy na bok.
  • 2. Obie czekolady roztapiamy razem w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając aby się połączyły.
  • 3. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy czekoladę i miksujemy około 3 minuty.
  • 4. Kilka pistacji odkładamy do udekorowania ciasta. Resztę obieramy ze skorupek i skórek i dzielimy po połowie (pół mielimy a pół zostawiamy w całości).
  • 5. Do masy śmietankowo-czekoladowej dodajemy skórkę pomarańczową, rodzynki oraz pistacje i dokładnie wszystko razem miksujemy. Masę układamy na spodzie z herbatników i dekorujemy pozostawionymi pistacjami oraz kakao.

Porady

-Aby łatwiej obrać pistacje ze skórek należy je wymoczyć przez 5 minut we wrzątku. -Torcik najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować