Kakaowy pijak z wiśniami

4.5 (164 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Mega kakaowe i wilgotne ciasto nasączone ponczem z likieru wiśniowego, kakaowy krem w połączeniu z galaretką i wiśniami daje wspaniałe tortowe ciasto. Bardzo łatwe do przygotowania, wychodzi dość wysokie, zrównoważone w smaku, nieprzesłodzone, jednym słowem klasyka z lekkim twistem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Blacha 25/30 cm

    Ciasto:
    15 dag mąki pszennej
    3 jajka
    2 czubate łyżki ciemnego kakao
    1 szklanka brązowego cukru
    150 ml mleka
    120 ml oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 płaskiej łyżeczki sody

    Krem czekoladowy:
    1 litr śmietanki kremówki
    5 łyżek cukru pudru
    5 łyżeczek żelatyny
    2 łyżki ciemnego kakao
    2 galaretki wiśniowe
    2 wafelki Prince polo

    Poncz:
    1/2 szklanki nalewki wiśniowej ewentualnie z czarnej porzeczki
    50 ml przegotowanej wody

    Wierzch:
    1 słoik wiśni drylowanych w syropie
    1 wafel Prince polo
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Kakaowy pijak z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0lelmwi 1. Wszystkie składniki muszą mieć temp pokojową.

    Mąkę pszenną mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą.
  • image-1uqelx5 2. Jajka ubijamy na puch z brązowym cukrem, wlewamy mleko oraz olej, mieszamy. Wsypujemy mąkę z kakao, mieszamy ręcznie trzepaczką tylko do połączenia.
  • image-0pus4p0 3. Gotowe ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej pergaminem.
    Pieczemy 35 minut w temp 170*c, lub do suchego patyczka na grzaniu góra dół. Lekko ciepłe przekładamy na kratkę dołem do góry aby było równe. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia .

    Zimne wkładamy ponownie do blaszki.
    Skrapiamy ponczem z nalewki wiśniowej rozmieszanej z wodą.
  • image-1sn9ulg 4. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, zostawiamy do lekkiego stężenia.
  • image-0696h6p 5. Czekoladowy krem:
    Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody.
    Kremówkę ubijamy na lekko sztywno, pod koniec wsypujemy cukier puder oraz kakao, miksujemy.

    Masę dzielimy na dwie równe części, do jednej wlewamy połowę rozpuszczonej żelatyny, oraz pokruszone wafelki, mieszamy delikatnie i rozprowadzamy na kakaowym cieście,
  • image-270vf5y 6. na krem wylewamy tężejącą już galaretkę, wstawiamy do lodówki na 10-15 minut aby stężała.
  • image-05xpypb 7. Resztę śmietanowo-czekoladowej masy zmiksować z resztą płynnej żelatyny, wyłożyć na galaretkę, powciskać osączone z syropu wiśnie, posypać pokruszonym wafelkiem Prince polo.

    Włożyć na całą noc do lodówki.
    Słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Galaretka Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować