czekoladowy motyl

0 (0 ocen)

Kolorowy jak prawdziwy motyl :)

Składniki:

  • Biszkopt:
    10 jaj
    1 szkl oleju
    1,5szkl cukru
    2 szk mąki
    4 łyżeczki proszku

    Krem;
    3 jaja
    1 i 1/3 kostki dobrej margaryny
    0,75ml mleka
    2/3szk cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    duży cukier waniliowy
    sok z cytryny

    Dekoracje :
    wg uznania

Czekoladowy motyl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Dodawać żółtka, olej i mąkę przesianą z proszkiem. Przełożyć do dużej tortownicy. Piec do 'suchego patyczka" ok 30 minut.

    2. Po ostudzeniu biszkopt przekroić na 3 części i wzdłuż podzielić na pół. Odwrócić tak by zaokrąglone boki się stykały.

    3. Przygotować krem. jaj ubić z cukrem, dodać obie mąki. Mleko zagotować z cukrem waniliowym i dolewać do ubitych jajek ciągle mieszając.Masę zagotować i następnie ostudzić. Utrzeć margarynę i dodawać po łyżce zimna masę budyniową. Na koniec wcisnąć sok z cytryny.

    4. Tort przekładać kremem. Udekorować wg uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy